THE BLOGG

MITT COTTLAND

En ny epok med hus har nu bjudits in i mitt liv, ett sommarhus som ska förvandlas till ett helårsboende tillsammans med en söt liten lada som ska få vara en plats för kreativitet och social samvaro. 

INNEHÅLL

Maj – Skelett på golvet

MAJ - Ljuset smittar av

MAJ Det bruna guldet är nu min bärare under ljuset. Äntligen har jorden täckts av papp och reglar, ett lugn har infunnit sig i huset, en enhetlighet som jag länge väntat på.

Plötsligt blev jag helt överrumplad i mina tankar när bilen närmade sig huset,

Tre 🚗🚗🚗 bilar uppradade på gården. WOW, nu blev jag både rädd och glad. Elektriker, VVS och

Snickare på plats. Nu händer det – på riktigt.

Jag kan säga att det har varit ovärderligt att kunna vara på plats så mycket för att se vad som händer, kunna svara på frågor, och ändra efter hand. Mycket tacksam för det.

VVS:aren kör på med alla rör som ska ligga under golvet.

Bild strax innan det kommer mer rör, el och hylla bakom handfatet. 

Kan du se det framför dig?

🌻Visby Självflytt – vilket företag. Rekommenderar det starkt. Informativa, följer upp och packar fint. 

Det var inte mycket möbler jag hade – tur det! Ska vi se om man lyckas hålla den tanken. 

Ständigt städande av arbetsplatsen är en av mina stora sysslor. Det blir uppskattat av både plånbok och arbetare (och mig själv) 😃

Tur att man har kompetent hjälp…. 🙄

Varmt om fossingarna ska det bli! 👣

Så glad att jag bara bubblar över! Nu liknar det ett hem. ❤️ 🥂🍾

Kartskisser över planlösningen

Såhär såg det ut från start. Nu har jag tagit bort allt i nedersta två rummen till ett stort kök.

Här är en skiss endast på köket

Övervåningen: Måste jag nog vänta med till höst/vinter att göra någonting med. Har nog fullt upp på nedervåningen.

April – Singel på ingång

APRIL - Alla har vi singel i grunden

APRIL Nu kan man tycka det går långsamt och allt är grått grått och åter grått, inomhus. Men min fina snickare peppar mig och säger snart kommer det kännas bättre och upplevas att det byggs upp. Det är grundarbetet som tar längst tid att göra. Tur jag har en som vet var man är i för process istället för en som pustar och säger – det är mycket kvar ännu… 

Tro inte jag har gett upp hoppet, detta är fortfarande det roligaste och största jag gjort. 

I april har det kånkats och burits en hel del singel in i huset. Synd att jag tog ut så mycket jord tidigare, då var det andra planer som var aktuella – gjuten betongplatta. Det ändrades när snickaren konstaterade att det skulle ta 3 månader att torka, tålamodet sa genast att vi ändrar planerna.

Eftersom det var min egen nedlagda tid, så gjorde det ingenting. I väntan mellan passen försökte jag planera lite uteplats – det gick sådär.

🍽 Vårsolen visade sig med sin närvaro och jag kunde ha två premiärer – en lunch och en fika under lindarna. Underbart. 

🛁 BADKARET… ja det lyckades jag fynda på Blocket. Tyckte tassarna var lite väl hårda och spetsiga jämfört med vad de brukar vara… En smart man kom förbi och skrattade, – Den som satte ihop badkaret gjorde samma misstag som mig… de vände tassarna upp och ned. 😆 Självklart när man fick se det med andra ögon.

Mars – Upp & Ned

Känslo bergodalbana

MARS Vilken vår! Så tacksam över alla dagar av fint väder och blå himmel. Utan denna magiska vår hade jag nog inte haft ett tak över mitt hus. Det har varit på något sätt en långsam månad, men ändå inte. Rensat trädgården från MÄNGDER löv, rensat sly och grenar, varit mycket “ute” eftersom jag inte har lagt någon kraft på insidan av huset. Nu är iallafall taket på som ni ser nedan. Har lärt mig att lägga takpannor och 500 är lagda. Har ca 200 till jag ska lägga. Blir nog i April. 

Fick sorgligt besked om att det andra taket hade svarta plastsäckar, isolering 10cm och ytterligare en plastsäck… hm. Inte så bra när man ska ha värme i huset. Då snackar vi om fuktbo. Så, det kommer också behöva tas hand om. 

 

Feb – Keep digging

See what you find

FEBRUARI Eftersom det var ett tag sen jag skrev kan jag meddela vad som hänt under tiden: 

 • flera hundra skottkärror med jord (40cm i 60kvm) har fraktats ut på gården
 • även tonvis med sten och betong
 • golv, panel och annan slags trä som eldats upp och ska bli nytt liv till andra saker
 • skelett av olika sorter har hittats
 • en gammal sko har också hittats
 • många olika typer av lövbon under golvet.
 • har upptäkt att mössen gillar värmeljushållare, kan se hur de har släpat och släpat
 • antal liter svettdroppar
 • starka muskler har tillkommit och några har försvagats
 • när värme och sol visat sig så har jag bytt innesysslor mot utesysslor, som eldning och kratta löv

Jan – Gevalia besök

15 METER GRAN SOMNADE

JANUARI En plötslig påhälsning efter stormen… 

Önskade lite mer ljus på tomten, men samtidigt dåligt samvete för man vet att är det något som är bra för naturen, så är det att låta träd stå kvar. Nu var det naturen själv som bestämde att granen skulle ned. 

Ni ser här den vintern som kom under hela 2022 (vad jag vet) Skriver detta i efterhand, och inte mer snö sedan mars iallafall. Lovely. Skön vinter med många fina soliga dagar och inte mycket blås utöver någon vecka runt detta granfall. 

Vilket jag var glad för. Många dagar i huset denna tid. 

Jan – Ensam kvaaaar

PLAN INNAN NÄSTA GOLV RYKER

7 JANUARI Innan alla golv ryker och det bara blir jord kvar – nästa steg är nämligen att det ska vara 50 cm tomrum – för singel, cellplast, gjuten betong med plats för golvvärmeslingor. ArtbyWilnersson fitnesstraining. HardCore Wheelbarrow Move.

Jag har nu lagt upp kartonger som köksö och blå pallen ska visa var bänken slutar. 70cm bred bänk. Köksön är i dagsläget planerad till 1.10 x 160 ish. Efter denna placering bör jag kunna uppleva rymden och skissa på en av bilderna för att få en realistisk plan. Jag har ju gjort skisser från två vinklar… De kan upplevas större än det är.

Ursäkta för falsetten i slutet av filmen. ; D

Jan – Lena to the rescue

VACKER START PÅ 2022

30 DECEMBER Glad över att få komma ut efter en härlig ledighet hos familjen över jul och fortsätta på huset och trädgårdsutvecklingen. Det var en omöjlighet att gå inomhus och riva. Denna dag var det varmt och skönt ute, så det blev att se till att ljuset och nya generationen träd ska få chans att blomstra. 

Kom på att jag behövde fotografera en förebild och blev så stressad att den blev alldeles suddig. 

1 JANUARI Första dagen på året – den knasprigt härliga luften, blå himmel och strålande sol, gör att det sprätter i kroppen. 

Jag kan säga att den första veckan av rivning i huset hade jag lite ont överallt, men nu fattar den att det är ju riktig härligt att få röra sig så många timmar om dagen och nu stöttar den upp för fullt – vi har skoj ihop – kroppen och jag! Istället för att sitta 8 timmar framför datorn… LOVE THIS! Det är detta kroppen är skapad för.

Det sprätte ju inte mindre i kroppen för Lena var på besök, det skulle bli 2 dagar men blev nästan 6 – hon tyckte lika mycket som jag om att fixa och hjälpa till. Många skratt, ost och vin hann vi också med! Tack.

Nov – Dec | Riva, riva riva

HUR KAN DE VA SÅ KUL?

November & December har gått så fort att jag ligger efter i bloggandet, så jag tänker att det kanske var bra, då får ni en kortare och mer sammanfattat version än att få bit för bit… 

 • Flyttat undan möbler och  lämnat lite loppisfynd till Lena lite ned längs Ekevägen, FORM360DESIGN Stor loppis lada värt ett besök!
 • Tagit bort hela gamla toaletten med inredning, kakel och vägg.
 • Gipsväggen i första rummet är nu borta
 • Rummet längs ned har väggpanel, isolering, första golv, golvisolering och nästa golv försvunnit 
 • Flera turer till återvinningen
 • Taket fick jag hjälp av Magnus min fantastiska granne som jag inte skulle klarat detta lika enkelt utan. 🙏🏼🛠 

14 nov | Kavla upp ärmarna

MIN VÄN RÖJJAREN PÅ BESÖK

Eftersom vädret visade sig från sin fina höstsida hade vi ingen lust att jobba på inne – min vän och jag. Vi kavlade upp ärmarna och röjde döda träd för att få in lite ljus och så den nya generationen träd skulle få växa fram. Rookie misstake – ingen förebild?! Aj aj aj, ska bli bättre på det.

6 nov | Folkbokförd + Adress = Postlåda

Två lådor blir till tre

Vackra lådor men en för få. Eftersom det var slut på metalllådor överallt och jag inte hade så långt tålamod, fick det design av postlåda. Vad sägs?