THE BLOGG

MITT COTTLAND

En ny epok med hus har nu bjudits in i mitt liv, ett sommarhus som ska förvandlas till ett helårsboende tillsammans med en söt liten lada som ska få vara en plats för kreativitet och social samvaro. 

6 nov | Folkbokförd + Adress = Postlåda

Två lådor blir till tre

Vackra lådor men en för få. Eftersom det var slut på metalllådor överallt och jag inte hade så långt tålamod, fick det design av postlåda. Vad sägs?

2 nov | Flytta ved från ladan

1/4 del i ladan var fylld med ved

Prioriteringen blev ladan just nu. Varför? Jo, eftersom det ska göras så mycket i boningshuset, behövs förvaring av möbler. Ska heller inte sticka under stol med att jag var väldigt nyfiken på att upptäcka vad mer som finns i ladan. Köpet var ju inklusive allt – good and bad. 

Bilden på ladan är innan vi tog ned en hassel närmast ladan för att få plats med ved.

Som du ser fanns det ved i massor. Vi såg också betongstolpar. Gissningsvis använt till pelare mellan stängsel. Syster detektiv – hittade gammalt foto.

Till en start lade vi en stabil grund för vedhögarna. Lyckligtvis hittade vi massa gamla takpannor och stenar gömda i marken, så det var bara att sätta igång.

Det dök också upp en grund som riktade sig mot de stora lindarna. Spännande.

Fyllde på med bark på marken så det känns som man kan ta en löparrunda när lusten faller på. När vi var klara har jag ett uppdrag till att köpa större presenning och be till mig en till plåt från snälla grannen.

För att hålla veden torr måste man ju hitta det man kan. 

1 nov | Nu är det 100% klart

Nyckeln äntligen i min hand

Har du inte haft den än kan du undra? Nja, jag har haft chansen att få vara i huset pga snäll ägare. Men nu är allt klart. Folkbokföringen är på plats. Här ska jag nu vara ett tag till.

Tack och lov var familjen här och kunde dela min glädje när nyckeln var i min hand. Vi gick tillsammans runt i huset, tomten och ladan. Konstaterade att det finns mycket att göra om man vill och det finns ännu mer om man vill det också ;).

Efter möte med snickare (som gillar att renovera ruiner) ska vi böra med ena taket. Bjälkarna ligger inte så tätt som de borde och taket har fått en liten mage på insidan. Lika bra att göra rätt från början. Så detta blir starten och rivning av väggar, inmat och golv kommer nog ske innan jul. Får se hur långt vi hinner.

PS. Du kan få undra lite till varför det är så många vespor på bilden…

22 Okt | Planritning

Vilket program ska jag använda?

För att lyckas att ha en bra grund att jobba med för alla involverade var det bara att leta fram en bra app. Jag har inte letat massa, utan bestämde mig för att “Morpholio” får bli mitt skissverktyg.

Den snickaren jag har haft kontakt med, kanske kommer vara den som tar hand om hela projektet, så jag slipper ha en totalentreprenad. Han bad mig rita upp mitt drömhus. Vilka rum som ska ligga var, eluttag mm. Fram med Morpholio och leta efter instruktionsvideo för att starta skissprojektet och lära sig grunderna i appen.  

Måtten har jag inte ännu – vilket är lite jobbigt men jag ska se om jag kan få låna en lasermätare av en jag känner så jag kan få mer exakt i skisserna. 

Dagens aktiviteter har varit träning på skissverktyg, ringt och bokat tid hos Energi Centrum i Visby för att få expertråd kring hur jag ska tänka med energi, kollat upp olika forum som diskuterat vad man gör med ett 1800 tals hus med stora delar jordstampat trägolv utan källare. Ringa ägaren och bett om energi statistik som jag ska ta med mig till experten på Energi Centrum.

20 Okt | Bilder sommar 2021

Hej mitt hus!

Från midsommar ända fram till 1 november har jag fått vänta på denna skönhet. Det har varit oändligt många timmar av tankar. Ska jag renovera huset eller ladan, vilken ska jag bo i? Vad ska jag börja med? Vad är bra ekonomiskt? Så kom min syster som vanligt med en bra kommentar…

Ja, du kan ju tänka dig. Tror du jag gått och fnulat på hur i “h-s-a” ska jag (hellskotta) ska jag som inte har någon byggnadserfarenhet ska lyckas ro iland detta projekt? Jag tänker såhär, jag har tålamod, jag tänker att resan är målet, jag har projektledarnerv, jag tycker om att förtydliga/visualisera för de som vill vara med på resan och kanske tom hjälpa till, jag vill prova, jag vill utveckla ny kunskap och återta närheten till naturen.

Syster yster och jag pratade om tankarna kring vilket jag skulle börja med och hon säger en så bra kommentar. 

– Se nu till att du gör det DU vill inte vad andra ska ha tillgång till…. 

Wow – klok som en bok min syster. Såklart. Jag visste direkt vad jag skulle börja med, huset. Varför? Det återkommer jag till. Nedan kan ni se hur huset såg ut när jag var på visning under vår/sommaren.

Video från sommar 2021

Saknar en liten video på nuvarande kök… ni får stå ut med foto ovanför sålänge…

17 Juli | Jag har köpt hus

Jag har köpt hus på Gotland?!

Galen, modig, nyfiken, glad, bubblande, illamående, skräckslagen, lugn, längtande, väntande, kunskapstörstande, ovetande, medveten, skrattande, gråtande, kristallklart, suddigt, otydligt – JAG GÖR DET BARA!

Efter en lång tids längtan efter att köpa hus, har jag före midsommar skrivit på ett kontrakt på ett hus från 1800-talet, som varit sommarboende och ska nu bli ett helårsboende.. ja, ni kan tänka er, det är lite att göra. Men jag vill. 

På tomten finns en lada, en framtida ateljé och galleri/butik. Många konstnärer samlas på denna ö, det myllrar. Jag tycker mig hört att på årets konstrunda fanns det ca 200 konstnärer på kartan. Nästa år kan det bli 201. 

Så här ser den ut – fin va? Det tycker iallafall jag.

Ladan är idagsläget fullt av “bråte” men det ska rensas så snart jag fått full tillgång till platsen i augusti. Här finns det jobb för den frivilliga. 

Vem vet det kanske blir en vespa klubb här också. Inga hinder – bara kul.